Глиган: кой е глиганът и как живее

Глиган: кой е глиганът и как живее

ГЛЕБЪР
(Sus scrofa)


Бележка 2

НАУЧНА КЛАСИФИКАЦИЯ

царство

:

Анималия

Филм

:

Хордата

Подфилум

:

Гръбначни

Клас

:

Бозайници

Поръчка

:

Artiodactyla

Семейство

:

Suidae

Подсемейство

:

Свине

Мил

:

Сус

Видове

:

Sus scrofa

Често срещано име

: глиган

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

  • Височина: 90 - 180 см плюс 30-40 см дълга опашка
  • Височина в холката (1): 55 - 110 см
  • Тегло: 50 - 350 кг
  • Продължителност на живота: 15 - 20 години
  • Полова зрялост: 8-10 месеца

ХАБИТАТ И ГЕОГРАФСКО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ

Дивата свиня, научно наименование Sus scrofa това е най-разпространеният род от семейство Suidae по целия свят.

Това е артиодактил, роден в Европа, Южна Централна Азия, Северна Африка и Малайския архипелаг, включително цяла поредица от големи и малки острови. Днес обаче глиганът се среща по целия свят, като е представен като домашно животно като прасето.

В дивата природа предпочита да живее в горите и горите, богати на подраст, където обича да се крие, че е срамежлив от природата, дори ако има изключения, като например в Русия живее в степите. Във всеки случай характеристика на мястото, където живее, е, че наблизо има източник на вода, защото той обича да пръска във водата и калта както за поддържане на определена телесна температура, така и за предпазване от слънчево изгаряне и ухапвания от насекоми. Избягвайте зони, където през зимата вали сняг, тъй като снежната земя представлява трудност при търсене на храна.

ХАРАКТЕР, ПОВЕДЕНИЕ И СОЦИАЛЕН ЖИВОТ

Дивата свиня е социално животно, което живее в малки групи, образувани от женска с малките си. Често няколко жени с малките си се събират заедно, за да образуват групи, по-големи от двадесет индивида или дори повече (наблюдавани са групи от по 100 индивида).

Мъжките обикновено живеят сами и се присъединяват към женски групи само по време на размножителния период, времето, необходимо за чифтосване.


Те не са териториални, дори ако обикновено са склонни винаги да остават в определена зона, която се простира на около сто хектара.

Грижите за малките са поверени на женските, които са готови да дадат живота си, за да ги защитят.

Много важен аспект в живота на глигана е търкалянето в калта (вижте видеото по-долу), тъй като тази практика избягва слънчевите изгаряния, предпазва от ухапвания от насекоми и понижава телесната температура.

Ако по време на периода, в който дивата свиня се търкаля блажено в калта, бъде прекъсната от друга дива свиня, която би искала да я лови, се стига до яростни схватки, докато единият от двамата не е принуден да избяга, смазан от силата на другия.

Дивата свиня води нощен живот и за предпочитане се мести от здрач до зори.

ФИЗИЧНИ ХАРАКТЕРИСТИКИ

Глиганът е структуриран така, че да е боец, всъщност както дебелата кожа, създадена да не пропуска острите зъби на противниците му, така и зъбите са отлично оръжие срещу противниците.

Тялото е покрито с настръхнала козина, образувана от четина с цвят, вариращ от кафяв до сив.

Има сексуален диморфизъм: мъжете обикновено са по-големи от жените.

Краката са много мускулести и къси, тъй като нормалната му походка е тръсът. Само ако има реална нужда дивата свиня галопира бързо. Всеки крак е снабден с копито, практически оформено от третия и четвъртия пръст. Останалите пръсти, не много развити, почиват на земята само при ходене по мека земя.

Долните кучешки зъби са се превърнали в зъби (много по-големи при мъжките, отколкото при женските), които излизат от устата, докато горните кучешки зъби седят зад зъбите. Те се изострят чрез триене един в друг, което ги прави особено остри.

Изглежда, че зрението не е много развито при дивите свине, докато миризмата и вкусът са най-развитите сетива.

Характеристика на дивата свиня е муцуната, която се движи кръгово, когато яде.

КОМУНИКАЦИЯ

Те общуват чрез вокализации, представени от мърморене и скърцане.

ХРАНИТЕЛНИ НАВИЦИ

Дивата свиня е всеядна, но дори и 90% от нейната диета да се основава на зеленчуци: плодове, семена, гъби, ядки, грудки, корени, луковици. Той намира храна благодарение на мобилната си муцуна, която завършва в ноздрите. Той прекарва време в помирисване на земята и когато намери нещо, което му харесва, започва да копае със самата муцуна, тъй като ноздрите могат да бъдат затворени, за да се предотврати навлизането на чужди тела.

Той не презира месото под формата на мърша, която може да намери като остатък от някой друг хищник, както и като ловува малки животни като птици, гризачи, влечуги, насекоми, ракообразни, мекотели и червеи.

РАЗМНОЖЕНИЕ И РАСТЕЖ НА МАЛКИТЕ

Обикновено в регионите с умерен климат женските раждат малки през пролетта, докато в тропическите климатични региони ражданията се извършват целогодишно, дори ако са по-концентрирани през влажните сезони. Женските диви свине имат цикъл от около 21 дни и остават в топлина в продължение на три дни.

Когато настъпи периодът на размножаване и женските влязат в топлина, мъжките, които обикновено водят усамотен живот, се присъединяват към група и след като са ловували с битки с други присъстващи мъже, се чифтосват с възможно най-много женски. Боевете в този период между мъжете са много жестоки.

Бременността продължава около 100-115 дни, в края на които женската се отдалечава от групата, търси тихо и безопасно място и след като е подготвила подходящо легло, ражда от 4 до 8 кученца, понякога дори 12. Това са сукани за 3 - 4 месеца в бърлогата, която напускат само в кратките периоди, в които следват майката в търсене на храна. Пилетата през първите шест месеца от живота имат характерна, раирана козина, която им позволява да се смесват по-добре в храсталаците.

На възраст 3-4 месеца пилетата се отбиват и в този момент женската се присъединява към групата заедно с пилетата и те стават независими малко преди следващото котило на майката (обикновено около седем месеца).

Женските достигат полова зрялост на възраст около 8-10 месеца, но не се размножават, докато не достигнат 18 месеца, докато мъжете, макар и да достигнат полова зрялост повече или по-малко като женските, не се чифтосват до 5-годишна възраст, тъй като по-рано от тази възраст те не се имат физика, за да се състезават с по-големи мъже.

Трябва да се отбележи, че като цяло има смъртност от 50% при младите хора, защото те са убити от други хищници или от болести.

ПРЕДАВАНЕ

Като изключим хората, основните хищници на дивата свиня са мечки, големи котки и дори крокодили. Във всеки случай е много често младите да бъдат ловувани от поредица хищници като големи змии, грабливи птици, диви котки.

Предлагаме това видео, където възрастни глигани са нападнати от гепард .... вижте как завършва.

СЪСТОЯНИЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО

The глиган класифициран е в червения списък на IUNC сред видовете с нисък риск от изчезване НАЙ-МАЛКОТО ОТНОСЕНИЕ (LC).

Обикновено този вид е богат по целия свят, с изключение на районите, където се практикува интензивен лов от човека (например в Източна Европа и Югоизточна Азия).

СОЦИАЛНО, ИКОНОМИЧЕСКО И ЕКОСИСТЕМНО ЗНАЧЕНИЕ

В районите, където те са местни, те са отличен източник на храна за големи животни, докато в районите, където са били въведени и нямат естествени врагове, те са истинско бедствие, тъй като унищожават местната растителност, като копаят в търсене на храна и плячка на фауната местни като птици, които гнездят на земята. Всъщност те се считат за един от най-разрушителните познати видове.

Те също така са източник на болести за хората, които могат да предават болести като трихинелоза, цистицеркоза и бруцелоза или директно при физически контакт, или като ядат недостатъчно свареното им месо.

От друга страна трябва да се каже, че в световната икономика дивите свине (като свинете по-общо) представляват важна храна в човешката диета, тъй като произвеждат питателно месо, са плодовити и с бърз цикъл на растеж.

Дивата свиня е обучена да търси трюфели, като използва много чувствителното си обоняние. В Египет се използва за потъпкване на семената, тъй като копитата му създават дупки, които имат размер и дълбочина, напълно подходящи за настаняване на семената (това е мястото, където не е налице механизацията на посевите).

Забележка

  1. Холка: район на тялото на четириногите, който се намира между врата и лопатките, считан за най-високата област на гърба, където се измерва височината;
  2. изображение, което не е обект на авторски права: Учтивост Photo Credit NASA (Национална администрация по аеронавтика и космос).

Видео: Лов на прасета с Червена вода 30 12 2017г